Dorpsstraat 69
Dorpsstraat 69 Block

Home Historie Achtergronden Wat kan ik doen? Gegevens Contact     Rapport versie < Update!
Sitemap
 
Historie - Huis

Historie huis: (printbare versie)

Eerste jaren:

Dorpsstraat 69 is een karakteristiek pand in het dorpscentrum van de gemeente Rosmalen. Het ligt op ca 1620 m2 grond met aansluitend aan de achtertuin een maïsveld.

Het huis werd gebouwd in 1924 in opdracht van de heer vd Laar, bovenmeester in Rosmalen. Het pand was voor zijn enige dochter en haar gezin, de familie Hurkmans. De familie van de Laar woonde zelf in het ernaast gelegen pand Dorpsstraat 67, wat later nog een tijdje gemeentesecretarie was en tegenwoordig een boekwinkel. De heer Hurkmans werd geboren in Velddriel op 14 juni 1886. Hij trouwde in november 1920 met de dochter van bovenmeester van de Laar. Hij was van 1922/23 tot zijn overlijden in 1931 gemeentesecretaris van de gemeente Rosmalen. Hij overleed in een sanatorium te Groesbeek op 20 juli 1931 op veel te jonge leeftijd. Zijn weduwe bleef achter met vijf jonge kinderen, de oudste 9 en de jongste 1 jaar oud.

Tweede wereldoorlog:

Tijdens de tweede wereldoorlog vond inkwartiering van de Duitsers plaats in het pand van bovenmeester van de Laar aan de Dorpsstraat 67. Zijn vrouw en hij trokken in bij de weduwe Hurkmans en haar kinderen op nummer 69. Alles werd ingevorderd. De families begroeven hun mooiste serviesgoed in tenen wasmanden in de achtertuin van Dorpsstraat 69. Toen ze het na de oorlog probeerden op te graven bleek het meeste toch gebroken te zijn.

Bij de bevrijding van Rosmalen en Den Bosch in oktober 1944 lag het huis in de vuurlinies. Het huis werd in totaal 6 keer getroffen door granaten, een voltreffer raakte het pand aan de voorkant, de granaatscherven in de kap en de spouwmuur zijn nu nog de stille getuigen. Vele jaren later ( ca 1992) vond Tomas, een van de huidige bewoners, samen met een vriendje tijdens het bouwen van een ondergrondse hut een granaathuls achter in de tuin. De Explosieve Opruimingsdienst kwam er aan te pas om deze te verwijderen.

Recente geschiedenis:

In 1982 overleed mevrouw Hurkmans- vd Laar en de erven deden het pand Dorpsstraat 69 in de verkoop. Op 15 maart 1985 werden de huidige bewoners eigenaar. Zoals u ziet heeft het huis lange tijd te koop gestaan. (Overigens, naar het schijnt, hebben in al die jaren dat het huis leeg heeft gestaan, vele Rosmalense mensen zich als kandidaat koper gemeld.) Mogelijk dat al het werk wat er aan gedaan moest worden om het huis aan te passen aan de eisen des tijds, voor velen een struikelblok was.

Op het moment dat het huis gebouwd werd, was het een luxe huis. Wellicht doordat mevr. vd Laar zo jong weduwe werd, is slechts het noodzakelijke onderhoud gepleegd en is het pand nooit gemoderniseerd. Toen het huis in 1982 in de verkoop kwam, bleek er nooit een gasleiding aangelegd te zijn en werd er nog gekookt op flessengas. Achter het huis zat nog een waterpomp en het enige aanwezige sanitair was een “privaat” oftewel toilet beneden en één koudwaterkraantje op de eerste verdieping. Kortom het huis was nog volledig in authentieke staat, maar er moest wel heel veel gebeuren. Voor de huidige bewoners een uitdaging om zelf aan de slag te gaan. In maart 1985 werden ze eigenaar van het pand en vanaf dat moment is er door henzelf in de vrije uren heel wat werk verzet om het pand te renoveren. Alle voorzieningen vanaf de straat werden vernieuwd, de houtworm verdreven, hier en daar de nodige restauratiewerkzaamheden verricht en dat alles zonder het karakter van het huis aan te tasten. Zo zijn er nauwelijks leidingen zichtbaar in het huis, zelfs niet van de centrale verwarming. Al met al een klus die jaren duurde, maar met een schitterend resultaat. Een prachtige woonplek op een prachtige lokatie. Iets om voor te vechten

Lees verder bij: Historie plannen.

Historie
Rosmalen
Huis
Plannen
 
Acties
   
 
 
Dorpsstraat 69



http://www.dorpsstraat69.nl/index.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Home/nieuws.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Home/nieuws.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Home/sitemap.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Historie/rosmalen.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Historie/huis.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Historie/bewoners.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Historie/plannen.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Historie/acties.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Achtergronden/achtergronden.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Achtergronden/mogelijkheden.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Achtergronden/waarom.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Achtergronden/foto.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Watkanikdoen/bezwaarmaken.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Watkanikdoen/voorbeeldbrieven.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Watkanikdoen/vertellen.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Gegevens/gegevens.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Gegevens/krantenartikelen.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Gegevens/protestlied.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/Gegevens/bestemmingsplan.php
http://www.dorpsstraat69.nl/Pages/contact/contact.php

http://www.centrumrosmalen.nl

http://www.centrumplanrosmalen.nl

http://www.centrum-rosmalen.nl